Visita Veus de Reus

La Casa Navàs vol oferir un passi especial per la Festa Major de Misericòrdia que combini modernisme i cantada d’havaneres

Horari

Dissabte 2 d’octubre, a les 18 h i les 19 h

Tarifes

17 €

Durada

1 h 30 min

Molts dels edificis modernistes que hi ha arreu de Catalunya van ser encarregats per indians que havien fet fortuna a Amèrica. A banda de la seva riquesa també van importar les havaneres, tonades marineres originàries de l’illa de Cuba. Aquest gènere va arrelar amb força a casa nostra, per això la Casa Navàs vol oferir un passi especial per la Festa Major de Misericòrdia que combini modernisme i cantada d’havaneres.

L’experiència comença amb una visita guiada a la planta noble i s’acaba amb el concert a la terrassa acompanyat d’un bon vermut. La música anirà a càrrec del grup Les Veus de Reus.

Detalls de la visita

Visita guiada planta noble

Concert

Degustació de vermut

normes de la visita

Què veuràs

Escalinata d'accés a l’habitatge

La decoració que hi trobem és una manifestació de la riquesa d’espais que ens esperen a la resta de la casa i una exhibició d’arts decoratives, amb belles mostres de mosaics, ceràmica, fusteria artística, metal·listeria, vitralls, escultura aplicada i esgrafiats.

Al sostre, hi observem una claraboia de vitralls amb estructura de ferro i fusta, i a la paret, un gran mosaic ceràmic amb la representació d’un jardí.

escalinata-casa-navas
rebedor-casa-navas

Rebedor

És un ampli espai a doble alçària en el qual es recrea un jardí interior sempre florit, on trobem flors i fulles en pedra esculpida, vitrall, metall i marqueteria. El terra és de mosaic fet amb marbres de diferents colors en forma de papallona.

Menjador i saló

Decorat a base de fruits i vegetals, amb capitells que fan referència a la caça i a la pesca, i un petit espai de recolliment al voltant de la llar de foc, construïda amb fusta d’olivera. Destaca el trencadís que hi ha damunt de la porta pel relleu en les cares dels personatges.

Estança destinada a la vida social, decorada amb fotografies dels propietaris. Les parets estan entapissades amb seda, el sofà està decorat amb imatges en relleu i, al centre de la sala, hi trobem un llum daurat amb motius florals. Destaca la tribuna principal que s’obre a la plaça del Mercadal, pavimentada amb mosaic romà.

menjador-casa-navas
dormitori-casa-navas

Habitació principal

L’habitació principal està formada per un conjunt de sala i alcova, separades per un tancament de vitrall i marqueteria.

. Destaca el sostre de la sala, amb volta plana recoberta de mosaic ceràmic que repeteix el mateix model decoratiu del mobiliari de l’estança.

El dormitori comunica directament amb la cambra de bany, decorada amb un gran vitrall i amb piques, banyera, bidet i rentapeus originals de l’època.

Cuina

La cuina ocupa un espai important de la planta noble, revestida de ceràmica, amb la coberta de volta plana. S’hi conserva l’estructura del muntacàrregues que la uneix directament amb la botiga. Aquí s’havien de preparar els àpats dels Navàs i dels treballadors de la botiga.

Sortint de la cuina accedim al despatx del senyor Navàs i a la sala de cosir o de rebre visites de la senyora Blasco.

cuina-casa-navas
terrassa-casa-navas

Terrassa

La terrassa ofereix un gran espai a l’aire lliure amb testos de mosaic ceràmic sobre potes de ferro forjat. Al paviment de la terrassa se situen les tres grans claraboies de vidre que fan llum a la botiga, i a les parets dos grans mosaics ens recorden el rei Jaume I sortint de Salou amb vaixell cap a la conquesta de Mallorca i una vista ideal de la ciutat de Tessalònica, que recorda la presència dels catalans a Grècia.

Cambra de música i saleta de la llar de foc

A través de l’escala de servei, feta de forja, accedim a la segona planta, amb arrimadors ceràmics i paviment hidràulic.

Un espai per a l’ús personal de la família i per destinar-lo a la relació amb els treballadors, amb zones d’esbarjo ‒com ara la cambra de música, amb la pianola i una esplèndida llar de foc.

Un dels valors que té aquesta planta és la visió, des de les galeries superiors, dels buits de l’escala i del rebedor, on, a més d’una visibilitat diàfana dels paviments de mosaic romà, es gaudeix del ric joc de transparències que resulta de la successió de vitralls i que ens fa veure un grup d’ocells volant lliurement sobre un cel immens.

cambra-musica-casa-navas

Més visites

No et perdis els espais més encantadors