Actualitat

Estigues al dia de tot allò que envolta la Casa Navàs

S’estrena el cicle de conferències «Casa Navàs, testimonis modernistes»

  • La primera conferència es farà el dimecres 2 de maig a les 19.30 h
  • El director dels Museus de Reus, Marc Ferran, farà la ponència «La construcció d’una ciutat. Reus entre els segles XVIII i XIX»

Reus, 31 de maig de 2021

La Casa Navàs estrena el I Cicle de Conferències «Casa Navàs, testimonis modernistes». Unes jornades de caràcter anual que tenen la voluntat de reflexionar al voltant del patrimoni, el Modernisme i la societat de finals del segle xix i principis del xx. Per fer-ho es buscaran els millors especialistes en cada un dels temes exposats. Les ponències es faran els dimecres de juny a les 19.30 h a la Casa Navàs, l’entrada és gratuïta, però cal inscriure-s’hi abans enviant un correu a [email protected]. La primera conferència serà el 2 de juny i porta per títol «La construcció d’una ciutat. Reus entre els segles XVIII i XIX».

Quan posem la mirada sobre qualsevol fet que ens afecta de manera individual o col·lectiva ja sigui socialment, econòmicament o culturalment… és important que el contextualitzem perquè, al cap i a la fi, és la millor manera d’entendre’l. Això mateix ens passa quan parlem del Modernisme. Quan fixem la mirada sobre aquest moviment artístic i volem entendre per què ha tingut tanta importància a la nostra ciutat, només ho podem aconseguir tenint en compte la seva contextualització. Cal que reconeguem i identifiquem quins van ser els condiments que van afavorir que un moviment estètic i ètic com el Modernisme es desenvolupés amb la força que ho va fer a Reus. Aquest és precisament l’objectiu de la conferència «La construcció d’una ciutat. Reus entre els segles XVIII i XIX» que glossarà el director dels Museus de Reus, Marc Ferran, aquest primer dimecres de juny a la botiga de la Casa Navàs. Durant la ponència descobrirem els anys d’or de la que fou la segona ciutat de Catalunya i n’analitzarem el passat per entendre’n el present.

 

Quatre ponències per entendre Reus i el Modernisme

El I Cicle de Conferències «Casa Navàs, testimonis modernistes» s’allargarà tot el mes de juny. El dimecres dia 9 la ponència girarà entorn dels arquitectes Antoni Gaudí i Lluís Domènech i Montaner. L’arquitecta Clàudia Sanmartí i l’historiador Jaume Massó analitzaran què van tenir en comú Gaudí i Domènech i Montaner, i què els diferenciava amb «Gaudí vs. Domènech i Montaner». Per què Gaudí ha passat a la història com un geni i Domènech com un brillant arquitecte? Com pot ser que Reus no tingui cap obra d’uns dels seus fills il·lustres més internacionals i, en canvi, estigui repleta de construccions domenequianes? Aquestes i altres qüestions polèmiques seran abordades en aquesta conferència.

Una setmana després, coincidint amb l’inici de la Festa Major de Sant Pere, l’etnòleg Salvador Palomar protagonitzarà la ponència «Mirant per la tribuna de la Casa Navàs: la festa a començaments del segle XX». Una conferència en la qual descobrirem quins van ser els orígens de la Festa Major de Reus. Finalment, el 30 de juny, Mireia Freixa, catedràtica emèrita del Departament d’Història de la UB, i Teresa Sala, professora titular d’Història de l’Art i doctora per la UB, posaran en valor l’exquisida i imprescindible feina que van fer els artesans durant el Modernisme a través d’una xerrada titulada «La Casa Navàs, una simfonia decorativa dirigida per Lluís Domènech i Montaner».

 

Marc Ferran, director dels Museus de Reus

Actualment és el director dels Museus de Reus, institució amb la qual Marc Ferran ha estat vinculat des del 1988 i en la qual desenvolupa tasques de conservació, documentació i difusió del patrimoni. Ha estat comissari de nombroses exposicions (tant d’història com d’art), amb les quals ha ajudat a desenvolupar el relat de ciutat. També ha realitzat tasques de gestió, com quan va dirigir el Centre d’Art Cal Massó –des del 2007 fins al 2011. Així mateix, també s’ha dedicat a la recerca, en la qual va obtenir el premi Pedrol Rius amb un estudi sobre la premsa satírica reusenca.

Desplaça cap amunt