Venda d'entrades

Una part de les activitats que es realitzaran seran gratuïtes, però algunes altres requereixen la inscripició o la compra dels  corresponents tiquets. A continuació hi teniu tots els que podeu adquirir.

Dissabte 15 d’abril:
De 10 a 20 h.

Diumenge 16 d’abri:
De 10 a 15 h.

Visita l’Institut Pere Mata. Servei d’audioguia.

L’Institut Pere Mata és un hospital psiquiàtric dissenyat per Lluís Domènech i Montaner a finals del s. XIX. Malgrat que no es va desenvolupar l’obra sencera, es va construir un imponent conjunt arquitectònic de pavellons, referent de la construcció de tipologia sanitària.
5 € / Gratuït per als menors de 9 anys.* 
A càrrec de Reus Promoció.

Dissabte 15 d’abril:
De 10 a 20 h.

Diumenge 16 d’abri:
De 10 a 15 h.

Visita el Gaudí Centre. Servei d’audioguia.

El Gaudí Centre Reus és l’únic centre d’interpretació sobre la vida i l’obra de l’arquitecte i l’homenatge que la ciutat natal de Gaudí dedica al seu fill més universal.
6 € / Gratuït per als menors de 9 anys.*
A càrrec de Reus Promoció.

Dissabte 15 d’abril:
10.30 h. i a les 12 h.

(Entrades exhaurides
per les 10:30 h.)

Visita guiada al Centre de Lectura.

El Centre de Lectura de Reus és una institució cultural de referència del país i un dels primers ateneus de Catalunya, fundat el 1859 per un grup de joves menestrals amb la intenció d’ensenyar a llegir a la població treballadora i als sectors més desfavorits de la societat. L’entitat es troba a l’antic casal dels marquesos de Tamarit, comprat i donat a l’entitat pel filantrop reusenc Evarist Fàbregas el 1916.
5 € / Gratuït per als socis del Centre de Lectura.
Durada: 60’.
A càrrec del Centre de Lectura.

Dissabte 15 d’abril:
D’11 a 14 h i de 17 a 19 h.

Diumenge 16 d’abril:
D’11 a 14 h.

Visita la Casa del Vermut i del Vi de l’Estació Enològica

El complex modernista construït per Pere Caselles, a més de la seva funció enològica, també acull la Casa del Vermut i del Vi, un centre d’inspiració enoturística que apropa els visitants a la història de l’edifici i explica per què Reus és la capital del vermut.
Gratuït / 3 € degustació de Vermut de Reus.
A càrrec de Reus Promoció.

Dissabte 15 d’abril:
D’11 a 15 h i de 16 h a 20 h

Diumenge 16 d’abril:
D’11 a 15 h

Visita teatralitzada única “Casa Navàs: La vida al descobert”.

El tràfec de les cuines, el complicat manteniment d’una gran casa modernista, els mo-ments d’esbarjo dels senyors… Riquesa i pobresa, senyors i servents, una burgesia emergent i una vida política agitada. Tot això i més podran gaudir els visitants que, no-més aquest cap de setmana i de manera extraordinària, visitin una Casa Navàs en ple-na ebullició a través d’una visita guiada amb deu actors. L’experiència inclou vermut i fotògraf.
13 €.
Durada: 45’ visita + 15’ vermut.
A càrrec de la Casa Navàs.

Dissabte 15 d’abril:
11 h i 13 h

Muntatge teatral “Els Rentadors” de la Cia. Els Rentadors. Als rentadors del Casal de les Dones.

Els Rentadors és un espectacle multidisciplinari que combina teatre, música i dansa. Fer la bugada era una tasca domèstica que es duia a terme en espais comunitaris (ren-tadors, rius, basses…), una feina dura i feixuga, realitzada, gairebé en la seva totalitat, per dones.
Gratuït.
Durada: 30’ espectacle + col·loqui.
A càrrec de la Cia. Els Rentadors i el Casal de les Dones.

Dissabte 15 d’abril:
11.30 h


Diumenge 16 d’abril:
11.30 h

Ruta del Modernisme. Sortida: Estació Enològica.

Recorregut per les façanes modernistes més imponents de Reus per conèixer, de manera participativa i lúdica, el batec de la ciutat on va néixer Gaudí; descobrir les magní-fiques obres de Lluís Domènech i Montaner i sorprendre’s amb les de Pere Caselles.
8 €.
Durada: 90’.
A càrrec de Reus Promoció.

Dissabte 15 d’abril:
11.30 h.

Ruta “Reus bressol del vermut”. Sortida: plaça de la Llibertat.

Un passeig acompanyats de l’aroma i el gust d’aquell “Reus, París i Londres” que va esdevenir la capital del vermut. Coneixerem els llocs emblemàtics que ens n’expliquen la història i tastarem el gust inconfusible del Vermut de Reus. Ho sabrem tot del vermut; tot… menys les seves fórmules secretes!
12 €.
Durada: 90’.
A càrrec de Còdol Educació amb la col·laboració del restaurant Vermuts Rofes, el restaurant Museu del Vermut i el Forn Sistaré.

Dissabte 15 d’abril:
12 h.

Diumenge 16 d’abril:
12 h.

Visita teatralitzada a l’Institut Pere Mata de Reus.

Una emocionant visita teatralitzada per la primera obra de Domènech i Montaner a Reus, que ens portarà a fer un viatge en el temps. Coneixerem l’arquitectura, la deco-ració i l’estil modernista que impregna aquest espai que, alhora, va ser un model en la cura dels malalts mentals a principis del segle XX. L’experiència s’acaba amb un petit concert de música d’època i un bon vermut de Reus al jardí del Pavelló dels Distingits.
20 € / 15 € jubilats / 8 € de 7 a 12 anys / Gratuït per als menors de 7 anys.
Durada: 120‘.
A càrrec de Còdol Educació amb la col·laboració de la Fundació Pere Mata i el Museu del Vermut.

Dissabte 15:
12 h.

Tast de Vermuts Miró. A la botiga de la Casa Navàs.

Els orígens de Vermuts Miró els trobem com a empresa vitivinícola a granel, el 1914 a Cornudella de Montsant, lloc de procedència de la família i on encara es conserva la casa pairal i el celler. La família Miró elaborava vins aromatitzats i de licor amb les va-rietats típiques del Montserrat que es distribuïen per tota la comarca. Fou Emilio Miró Salvat qui es va especialitzar en l’elaboració tradicional del vermut i es va traslladar a Reus el 1957. Des de llavors, a Vermuts Miró s’elabora el vermut seguint la fórmula original, un secret que s’ha mantingut intacte i en el més estricte secret familiar fins a l’actualitat, basat en l’acurada selecció dels millors ingredients i la saviesa de combinar-los. Tast a cura d’Ester Bachs, brand ambassador de Vermuts Miró.
5 €.
Durada: 60’.
A càrrec de Vermuts Miró.

Dissabte 15 d’abril:
13 h i 17.30 h.

Visita guiada a la Casa Gasull.

El comerciant reusenc d’olis Fèlix Gasull va encarregar a l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner la construcció d’un edifici que allotgés el magatzem i les oficines de la seva empresa a la planta baixa i habitatges a les plantes superiors. La volumetria cúbica i l’ornamentació cenyida a mosaics ceràmics i esgrafiats l’apropen a l’estil noucentista.
6 €.*
Durada: 60’.
A càrrec de Reus Promoció.

Dissabte 15:
13 h.

Visita dinamitzada “Gaudí vist amb ulls de dona”. Al Gaudí Centre.

Visita conduïda per un personatge femení que ens explicarà aspectes vivencials i des-coneguts de la vida de Gaudí. Un diàleg narrat en primera persona, fruit de la conei-xença personal. Els elements expositius del Gaudí Centre serviran de suport i de fil conductor per transmetre al visitant sensacions o aspectes més vivencials i sensorials de la figura d’Antoni Gaudí, tot fent referència a la seva infantesa, els amics de joventut i altres aspectes de la personalitat i de la seva obra.
6 €.*
Durada: 90’.
A càrrec de Reus Promoció.

Dissabte 15 d’abril
de 17 a 19 h.

Timba de cartes. Campionat de Botifarra. A la plaça del Mercadal.

Les timbes de cartes formaven part de l’esbarjo a principis del s. XX, i es jugaven so-bretot en bars i tavernes.
5 € / 2’5 € socis Casal Despertaferro i Associació Mandrília
.
A càrrec del Casal Despertaferro.

Dissabte 15 d’abril
17 h.

Ruta literària del Grup Modernista de Reus. Sortida: plaça del Teatre.

Una oportunitat per enriquir la nostra mirada de la ciutat amb els ulls, els pensaments i el cor d’uns joves literats que volien canviar la cultura catalana des de Reus, aleshores la segona ciutat de Catalunya. Descobrirem què van aportar a la cultura del Camp i de Catalunya aquest conjunt de joves, agrupats al voltant de llibreria i impremta La Regio-nal, plenament integrats en el seu temps, a l’avantguarda i inscrits dins del modernisme català, que ens faran sentir el batec d’aquella ciutat que ja només viu als llibres.
8 €.
Durada: 90‘
A càrrec de Còdol Educació amb la col·laboració del Centre de Lectura, Espais Escrits-Xarxa del Patrimoni Literari Català, el Museu de Reus i el restaurant Vermuts Rofes.

Dissabte 15 d’abril
17 h.

Visita familiar i taller a l’Institut Pere Mata.

Activitat adreçada al públic familiar per a nens i nenes de 4 a 12 anys acompanyats d’adults. De la mà d’un educador i al llarg de la visita, utilitzant diferents recursos, els més petits i petites i els seus acompanyants, podran descobrir qui era l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner a través de conèixer la seva vida i entendre els aspectes més essencials i característics de la seva obra. I per fer-ho encara més divertit faran un taller en el qual amb les seves mans crearan una petita obra d’inspiració domenequia-na.
6 €.*
Durada: 90’.
A càrrec de Reus Promoció.

18 h.

Ruta “Vermut i cuina al Reus modernista”. Sortida: Estació Enològica.

Visita guiada per conèixer algunes de les obres més destacades del modernisme reu-senc mentre es descobreix la vida quotidiana i la cuina modernista: alimentació, recep-tes, indústria alimentària, bars i restaurants, costums culinaris i el vermut de Reus. També s’abordaran les diferències entre la classe obrera i la burgesia en les condicions de vida, la salut, l’alimentació i el lleure. La ruta començarà a l’Estació Enològica, on es visitarà la Casa del Vi i del Vermut. El recorregut acabarà al restaurant Vermuts Rofes, antiga fàbrica de vermuts, on es visitarà l’antic celler i on es degustarà un vermut amb patates i olives.
12 € / 5 € de 8 a 14 anys / Gratuït per als menors de 8 anys.
Durada: 90’.
A càrrec de La teva ruta.
Inscripcions: [email protected]

Dissabte 15 d’abril
de 18:30 a 20h.

Tast d’absentes, al Restaurant Cal Gallisà.

L’absenta era la beguda espirituosa per excel·lència, el seu consum era font d’inspiració durant l’època modernista. Tasts per a grups conduïts per l’enòleg Jordi Benito.
7 €.
Inscripcions: 977 12 05 66 o a Cal Gallisà.
A càrrec de Cal Gallisà.

Dissabte 15 d’abril
18:30 h.

Circ “Domènech. Un geni humà” del Circ de les Musaranyes. A l’Institut Pere Mata.

La història ens ha donat grans artistes l’obra dels quals algú altre ha mirat d’acabar un cop morts, com passa amb Mozart o Gaudí. Com és que, en el cas de Domènech i Montaner, tenint els plànols del Teatre Circ de Reus, no ens hem posat mans a l’obra i hem començat a construir-lo?! L’espectacle reflexiona sobre el moment històric, els mitjans, les fonts d’inspiració i l’obra del mestre. Espectacle que combina màgia, mani-pulació d’objectes, caixes verticals, bicicleta, acrobàcia, màstil, roda de circ i projeccions.
Gratuït.
Durada: 45’.
A càrrec de Reus Promoció.

Dissabte 15 d’abril
19 h.

Ruta “Rere la pista perduda de Domènech i Montaner: Modernisme i Comerç a Reus”. Sortida: Estació Enològica.

Ruta guiada per descobrir el modernisme reusenc a través de l’essència del comerç de la seva ciutat. Es descobrirà la història de personatges icònics, de botigueres anònimes i dels grans burgesos que van fer possible el Reus del 1900. La ruta centrarà part de la seva explicació en les obres perdudes de Domènech i Montaner a Reus.
6 €.
Durada: 80’.
A càrrec d’Ans Educació.

Dissabte 15 d’abril
19:30 h.

“Ruta de les Sederes en femení”. Sortida: carrer de Sant Joan, enfront de la Casa Rull.

Ruta guiada que repassa un episodi històric que Reus va viure l’any 1915, quan algu-nes treballadores de la fàbrica del Vapor Vell van iniciar una sèrie de protestes en favor dels seus drets laborals. Amb el pas dels mesos, la situació es va expandir a la majoria de sectors laborals de la societat reusenca, esdevenint així un episodi de vaga que va constituir el conflicte social més important al sud de Catalunya abans de la Guerra Civil.
6 €.
Durada: 80’.
A càrrec d’Ans Educació.

CANCEL·LAT

Diumenge 16 d’abril
10:30 h

Taller “L’escriptura a inicis del segle xix”. A la botiga de la Casa Navàs.

El grup de recreació històrica Duellum – Els Pallaresos 1900 oferirà per a aquesta ocasió un taller per aprendre a escriure com ho feien els nostres avis. Es practicarà amb diferents plomes i s’aprendrà a escriure amb diferents estils de lletra. Un taller interessant i enriquidor per a tot tipus de públic.
5 €. 
Durada: 60’.
A càrrec de les Jornades modernistes Els Pallaresos 1900.

Diumenge 16 d’abril
11 h.

Taller familiar “MiniModernistes”. Sortida: plaça del Mercadal.

Ruta dinamitzada per a infants de 3 a 6 anys acompanyats per les famílies en la qual descobrim el Reus modernista a través de la vestimenta de l’època, un taller de disseny i una cacera de formes. 
6 € per nen. 
Durada: 80’.
A càrrec d’Ans Educació.

CANCEL·LAT

Diumenge 16 d’abril
11 h.

Taller “Decora la teva rajola fent servir la trepa. T’hi animes?”. Al Gaudí Centre.

En aquest taller de ceràmica es coneixerà la tècnica de la ceràmica en trepa a partir d’un dels motius utilitzats tant a la Casa Navàs com a l’Institut Pere Mata, alhora que es descobriran aquests edificis del Reus modernista.
5 €. 
Durada: 60’.
A càrrec de Reus Promoció.

Diumenge 16 d’abril
11:30 h.

Visita dinamitzada “Ho coneixes tot de Gaudí?”. Al Gaudí Centre.

Els elements expositius del museu serveixen de suport i fil conductor per transmetre al visitant sensacions o aspectes més vivencials i sensorials de la figura d’Antoni Gaudí, fent referència a la seva infantesa, amics de joventut i altres aspectes de la personalitat i la seva obra.
6 €.*
Durada: 90’.
A càrrec de Reus Promoció.

Diumenge 16 d’abril
11:45 h.

Taller d’armes “Els duels per honor (o sigui una manera absurda de perdre la vida)”. A la terrassa de la Casa Navàs.

El grup de recreació històrica Duellum – Els Pallaresos 1900 oferirà un viatge itinerant per l’evolució dels duels d’honor al llarg de la història fins a arribar a principis del s. xix. Ja sigui a garrotades o amb ganivet, espasa o pistola, l’honor ofès necessitarà ser restituït. En aquest taller, s’hi podrà participar didàcticament i es podrà saber com es portaven a terme aquests duels.
5 €.
Durada: 40’.
A càrrec de les Jornades modernistes Els Pallaresos 1900. 

Diumenge 16 d’abril
12 h.

Ruta “El Reus modernista de Domènech i Montaner”. Sortida: Casa Rull.

Una ruta innovadora, didàctica i plena de sorpreses que vol ser un homenatge al gran arquitecte en aquesta commemoració de país. Una proposta per resseguir les passes de Domènech i Montaner, “l’arquitecte de Reus”, com se’l coneixia en el seu temps. A través del modernisme arquitectònic de la ciutat, es descobrirà la influència decisiva de Domènech en el modernisme reusenc. Entre flors, fonaments i bolados es gaudirà, no només de l’arquitectura, sinó del batec de la que va ser la segona ciutat de Catalunya i d’aquest patrimoni viu que és la seva impressionant obra. 
8 € / 7 € de 9 a 15 anys i jubilats / Gratuït per als menors de 8 anys. 
Durada: 90’.
A càrrec de Còdol Educació amb la col·laboració de la Confiteria Padreny.

Diumenge 16 d’abril
13 h.

Taller de picapedrer, amb el mestre picapedrer Joan Mateu. A la botiga de la Casa Navàs.

El taller participatiu consisteix en l’explicació i elaboració d’un gravat en relleu d’un dibuix, lletra o símbol, en una pedra de tipus arenosa. Es treballa en parella i, en acabar el taller, els participants s’enduen la pedra gravada.
5 €. 
Durada: 50’.
A càrrec de la Cambra de Comerç de Reus.

Diumenge 16 d’abril
14:30 h.

Dinar popular.

 Inclou plat principal (a triar entre tres opcions: fideus a la cassola amb costella, bou i arròs o arròs de verdures (opció vegana), i got de vi o ampolla d’aigua.
10 €.
A càrrec de Cal Bacanal.

(*) Preus reduïts especials per a “Reus 1900. Festa modernista”

Desplaça cap amunt