Actualitat

Estigues al dia de tot allò que envolta la Casa Navàs

La Casa Navàs programarà una activitat cada mes per celebrar l’Any Domènech i Montaner

– L’objectiu de la Casa Navàs és difondre l’obra i la figura del prestigiós arquitecte català

– Destaca la festa de recreació històrica «Reus 1900. Festa Modernista»

La Casa Navàs organitzarà dotze activitats, una per mes, per commemorar el centenari de la mort de l’arquitecte que la va dissenyar. Es tracta d’una programació molt transversal que permet descobrir les múltiples facetes de Lluís Domènech i Montaner. D’entre tots els actes presentats destaca la festa de recreació històrica «Reus 1900. Festa Modernista», l’exposició «Lluís Domènech i Montaner. Patrimoni de la Humanitat» i dues visites guiades noves —una conduïda pel mateix Domènech i l’altre per la companyia de dansa Indra Dance Company. Tot plegat culminarà amb una sorpresa final que serà desvetllada el mes de desembre. A més, fruit d’una col·laboració amb El Tomb de Reus i la Unió de Botiguers es podrà visitar la casa per només 7 euros fins al mes de juny.

Lluís Domènech i Montaner fou una figura polièdrica; més enllà de la seva faceta més coneguda, la d’arquitecte, també destacà per la seva vessant de polític, historiador i humanista. Justament és aquest caràcter transversal el que la Casa Navàs vol difondre amb l’extensa programació que ha presentat amb motiu de l’Any Domènech i Montaner. Són una dotzena d’activitats entre les quals trobarem recreacions històriques, exposicions, visites teatralitzades, dansa, conferències, pintura i tallers. L’objectiu de la Casa Navàs és visibilitzar la figura d’aquest prestigiós arquitecte que, tot i haver construït edificis tan imponents com la Casa Navàs, l’Institut Pere Mata, el Palau de la Música o l’Hospital Sant Pau, encara és desconegut per a alguns.

A continuació es detalla la programació del primer semestre de l’any:

· Gener: Promoció especial xecs amb descompte per visitar la Casa Navàs

o Inici campanya: 31 gener

o Els xecs descompte es repartiran als establiments associats a la Unió de Botiguers i El Tomb de Reus

o Col·labora: Unió de Botiguers i El Tomb de Reus

La Casa Navàs encetarà l’Any Domènech i Montaner amb una campanya de col·laboració amb la Unió de Botiguers i El Tomb de Reus que permetrà visitar la casa per només 7 euros. En total es donaran 15 mil xecs de descompte a cada entitat perquè els puguin repartir entre els seus associats. Els establiments podran donar aquests xecs de descompte als clients que els facin una compra mínima de 20 euros. L’objectiu d’aquesta campanya és cercar aliances amb el comerç local de la ciutat i, al mateix temps, donar la possibilitat a la gent de la zona de descobrir aquesta joia modernista única al món a un preu molt reduït.

– El descompte és de 3 euros en el preu de l’entrada general de la visita guiada (10 euros).

– És un descompte no acumulable a altres ofertes.

– Aquest val de descompte es podrà utilitzar des del 30 de gener al 15 de juny. Queden exempts els caps de setmana i festius així com tota la Setmana Santa.

– Per bescanviar aquest xec de descompte cal anar a la porta de la Casa Navàs.

– Aquest descompte es podrà usar sempre que hi hagi localitats disponibles.

· Febrer: Exposició fotogràfica col·lectiva «Mirant la Casa Navàs»

o Del 28 de febrer al 12 de març

o Ubicació: botiga de la Casa Navàs

«Mirant la Casa Navàs» és una exposició fotogràfica col·lectiva en la qual es podran veure les imatges de fotògrafs amateurs que han fet les Visites Fotogràfiques de la Casa Navàs i de fotògrafs professionals del territori que en algun moment han capturat la màgia d’aquest equipament tan especial. Entre d’altres, es podrà gaudir de la mirada de Josep Maria Ribas Prous, Carles Fargas, Fabián Acidres, Laia Solanellas, Olívia Molet, Pierre Grubius, Alba Mariné o Joan Capdevila.

· Març: Estrena de la nova visita teatralitzada guiada per Domènech i Montaner «Un somni amb caràcter»

o Dissabte 18 de març

o Visita planta noble i botiga de la Casa Navàs

«Un somni amb caràcter» és una visita teatralitzada conduïda per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner. No només ens permetrà descobrir el caràcter i les inquietuds de Domènech sinó també el caràcter d’un edifici tan singular com la Casa Navàs, el somni d’una parella de comerciants tèxtils que volien connectar amb el món. L’actor i membre de Producciones Lucky Luke, Manuel Barroso, serà l’encarregat de donar vida a la figura de l’arquitecte mentre descobreix la planta noble i la botiga de la casa als visitants tot desgranant la vinculació de Domènech amb la ciutat de Reus.

Es tracta d’una visita plegada d’anècdotes i curiositats que segur que aconseguirà que el visitant redescobreixi la Casa Navàs i el seu arquitecte. De moment es programarà només una visita el mes de març, però la voluntat és que tingui continuïtat durant tot l’Any Domènech i Montaner.

· Abril: «Reus 1900. Festa Modernista»

o 15 i 16 d’abril

o Plaça del Mercadal i Casa Navàs

Essent la segona ciutat de Catalunya, no és d’estranyar que a Reus es construïssin tants edificis modernistes. L’alta burgesia volia reflectir el seu estatus social fent-se aixecar cases majestuoses que no passaven desapercebudes a l’ull de qui passejava pels carrers i les places de la ciutat. Durant el Modernisme es van dissenyar 54 construccions a Reus. Sens dubte, l’arquitecte més prolífic d’aquest moviment a Reus va ser l’arquitecte municipal, Pere Caselles, i el que va fer construccions de més rellevància fou Lluís Domènech i Montaner. Afortunadament, la ciutat de Reus conserva bona part d’aquests edificis modernistes encapçalats per la Casa Navàs, situada al bell mig de la ciutat.

Aprofitant l’Any Domènech i Montaner com a premissa, la Casa Navàs i l’Agència Reus Promoció organitzen la festa de recreació història «Reus 1900. Festa Modernista». Un esdeveniment que pivotarà principalment entre la plaça del Mercadal i la Casa Navàs i que té la voluntat de comptar amb la complicitat de molts altres agents implicats. L’objectiu és fer bandera dels anys en què Reus esdevingué motor del país i posicionar la ciutat com una de les principals places modernistes de Catalunya.

· Maig: II Concurs de Pintura Ràpida Casa Navàs

o Dissabte 20 maig

o Plaça del Mercadal

o Col·labora: Art Gallery

Després de l’èxit assolit l’any 2019 amb la primera edició del Concurs de Pintura Ràpida Casa Navàs, aquest any arriba la segona edició. Es tracta d’un concurs destinat a tots els amants de la pintura que pretén immortalitzar la façana de la Casa Navàs, aquesta vegada amb el frontispici reconstruït.

Com en l’anterior edició hi haurà tres categories en funció de l’edat. El guanyador de la categoria d’adults s’endurà fins a 600 euros; el de juvenils una tauleta; i el d’infantil material de pintura valorat en 100 euros.

· Juny: Exposició escolar: «Fes la teva casa modernista»

o Del 5 al 15 de juny

o Col·labora: Centre Recursos Pedagògics del Baix Camp

La idea del projecte «Fes la teva casa modernista» és que els alumnes es posin a la pell de Domènech i Montaner, que es converteixin en arquitectes i que dissenyin el seu propi edifici modernista. Com passava amb aquest moviment artístic, no hi ha límits a l’hora de crear, només els de la imaginació. Això sí, no s’hi val a fer qualsevol cosa; en les cases proposades s’hi han de veure reflectides algunes característiques de l’arquitectura i les arts aplicades/decoratives del Modernisme.

Com en les arquitectures modernistes, els projectes creats pels escolars han de ser col·lectius. A més, també s’ha de tenir en compte el nou currículum escolar i alguns dels sabers de l’educació artística i de l’educació audiovisual. Tots els treballs presentats s’exposaran durant el mes de juny a l’antiga botiga tèxtil de la Casa Navàs.

Activitats previstes per al segon semestre de l’any

De cara al segon semestre del 2023, l’activitat a la Casa Navàs relacionada amb l’Any Domènech i Montaner continuarà sent frenètica. A mesura que s’acosti la data, s’aniran concretant tots els detalls de les activitats. A continuació s’enumeren els actes que es programaran:

· Juliol: Dansa. La Casa Navàs com a font d’inspiració

o Col·labora: Indra Dance Company (Anna Borràs i Daniel Navarro)

· Agost: Presentació vermut Casa Navàs

· Setembre: III Cicle de Conferències «Casa Navàs, testimonis modernistes»

· Octubre: Exposició «Lluís Domènech i Montaner. Patrimoni de la Humanitat»

o Organitza: CDIM

· Novembre: Taller d’heràldica

· Desembre: Sorpresa final!

Desplaça cap amunt