Actualitat

Estigues al dia de tot allò que envolta la Casa Navàs

Un espectacle de creació pròpia, epicentre de «Reus 1900. Festa Modernista»

Benvingut de nou, amic Lluís! Es podrà veure dissabte 15 d’abril a les 21 h i les 22.30 h a la plaça del Mercadal

Reus, 11 d’abril de 2023

«Reus 1900. Festa Modernista» aposta per la producció d’un espectacle de gran format que reivindica la figura de Lluís Domènech i Montaner, punt de partida de la celebració d’enguany. Per aquest motiu, la nit del dissabte 15 d’abril, a la plaça del Mercadal, es podrà gaudir de dos passis de l’obra Benvingut de nou, amic Lluís!, un muntatge creat especialment per a l’ocasió, que repassa l’amistat entre l’arquitecte i el polític Pau Font de Rubinat i l’evolució de la ciutat en plena època modernista.

 

La Casa Navàs, impulsora de Benvingut de nou, amic Lluís! juntament amb l’Agència Reus Promoció, va encarregar el text de l’espectacle a l’escriptora reusenca Rosa Pagès i la direcció artística a la companyia, també de la ciutat, Producciones Lucky & Luke, mentre que de la producció executiva se n’han ocupat Sílvia Sagalà i David Fernàndez, directors de «Reus 1900. Festa modernista». Pel que fa al repartiment, s’ha comptat amb la presència de destacats actors i actrius del territori com Gerard Domènech, Joan Manuel Brunet, Irene Benavent, Tuni Salvadó i Neus Ceballos, i amb figurants de l’Associació Mandrilia, Bravium Teatre i els Amics del Cavall de Reus.

 

L’espectacle té una durada d’uns 35 minuts i es representarà dues vegades, a les 21 h i, de nou, a les 22.30 h, d’aquest pròxim dissabte 15 d’abril. L’acció passarà en balcons de la Casa Navàs i d’altres edificis, però també a peu de plaça.

 

 

Domènech i Montaner i Reus

Un dels pilars fonamentals de «Reus 1900. Festa Modernista» és la representació d’espectacles que mostrin diversos moments de l’època més gloriosa de la ciutat. El muntatge central serà Benvingut de nou, amic Lluís!.

 

Una obra de teatre creada expressament per a l’ocasió que explica la relació d’amistat que es va forjar entre Lluís Domènech i Montaner i el polític reusenc Pau Font de Rubinat. De fet, aquest darrer és qui va introduir l’arquitecte als cercles de la burgesia reusenca. Ambdós compartien idees i militància catalanista, fet que els portà a participar en intenses tertúlies al Círcol i al Teatre Fortuny. Tot plegat, en una ciutat en plena transformació, envoltada d’aires de modernitat i amb conflictes socials al carrer.

 

Al costat d’aquestes figures hi apareixeran dues minyones amb moltes ganes d’explicar curiositats i una burgesa que pateix una malaltia mental. Una història que cavalca en el temps, entre finals del segle XIX i principis del XX, que mostra l’evolució de la ciutat durant l’època modernista.

 

«Reus 1900. Festa modernista», la primera gran festa modernista de Reus

Els dies 15 i 16 d’abril Reus viurà la seva primera gran festa modernista. Un cap de setmana en el qual es viatjarà al passat a través de més de cinquanta actes entre activitats de recreació històrica, espectacles, rutes per descobrir els principals edificis i el patrimoni modernista de l’època, tallers i gastronomia.

 

Una celebració basada en el rigor històric que comptarà amb la participació de més d’un centenar de recreadors d’entitats de la ciutat, entre la plaça del Mercadal i la Casa Navàs, que no seria possible sense la implicació de més d’una cinquantena d’associacions i empreses de la ciutat.

 

D’altra banda, «Reus 1900. Festa modernista» pretén que la ciutadania es faci seva la celebració; per tant, anima a tothom a sortir al carrer i a vestir-se com ho feien els nostres avantpassats durant l’època modernista. Per a tots aquells que desitgin vestir-se d’època, s’ha elaborat un protocol de vestuari dividit per estaments socials, que es pot descarregar del web (www.reus1900.cat), i que inclou ofertes en roba i complements a la botiga El Barato, i el contacte de la modista Ana de la Cruz, especialista en roba d’època.

 

Informació i venda d’entrades

Tota la programació de «Reus 1900. Festa modernista» es pot consultar al web www.reus1900.cat, un espai en el qual es detalla el conjunt de les desenes d’activitats, tallers, rutes guiades i espectacles. Així mateix, també s’hi pot trobar el «Protocol de vestuari» definit per a la celebració.

 

La festa també es pot seguir a través d’Instagram amb l’usuari @festaReus1900. Les entrades de les diverses activitats ja es poden adquirir també a través del portal web.

«Reus 1900. Festa modernista» està organitzada per la Casa Navàs, Reus Promoció i l’Ajuntament de Reus, amb el suport de la Diputació de Tarragona i el patrocini de Vermuts Miró, Grup Oliva motor i Estrella Damm.

Desplaça cap amunt