Actualitat

Estigues al dia de tot allò que envolta la Casa Navàs

El capcer reconstruït ja llueix a la façana de la Casa Navàs

El capcer reconstruït ja llueix a la façana de la Casa Navàs

La inauguració s’ha fet aquest dijous al vespre, davant d’una gran expectació dels ciutadans presents a la plaça del Mercadal.

Reus, 9 de juliol de 2020

Després de mesos d’espera, el capcer de la Casa Navàs ja és una realitat. S’ha inaugurat aquest dijous al vespre sota l’atenta mirada de tots els reusencs que s’han acostat a la plaça del Mercadal per descobrir els detalls d’aquesta reconstrucció. L’acte, pensat per ser vist en línia a causa de la COVID-19, també ha tingut un fort seguiment a través del web de la Casa Navàs i de Canal Reus. La directora de la Casa Navàs, Sílvia Sagalà, valora aquest moment d’històric ja que «amb la reconstrucció del capcer estem molt a prop de tornar a la Casa Navàs l’aspecte original dissenyat per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner a principis del segle xx».

Satisfacció plena entre tots els membres de l’equip de la Casa Navàs després de veure el capcer reconstruït lluint al capdamunt de la façana. «Fa vuitanta-dos anys que la casa va perdre el coronament i retornar-lo significa, d’alguna manera, reparar els efectes que la Guerra Civil va tenir sobre Reus», apunta la directora de la Casa Navàs mentre afegeix que «és un moment important per a la ciutat de Reus, però també per al país i per al modernisme europeu en general ja que es recupera el disseny genuí de Domènech». Actualment, la Casa Navàs és l’únic edifici modernista de tot Europa que conserva el seu interior original. Ara ja només queda la reconstrucció de la torre perquè també tingui l’exterior que va projectar-ne Lluís Domènech i Montaner.

Abans de la descoberta del capcer, s’ha projectat el documental Casa Navàs. Reconstruint la memòria. Elaborat per la productora reusenca Acid Factory, el documental repassa tot el procés de reconstrucció amb els agents implicats en el projecte. A continuació la companyia Lucky Luke i Les Artistes Locals han fet viatjar els espectadors a principis del 1900 recreant personatges com Domènech, l’obrer Manel i la seva xicota Coia. L’arquitecte ha estat l’encarregat de fer el compte enrere per inaugurar el capcer. Sagalà ha volgut agrair la professionalitat de totes les persones implicades en la inauguració: la productora Acid Factory, la companyia Lucky Luke, Les Artistes Locals, Videoproduccions Mabs, Proditsa, l’equip de perruqueria i maquillatge, en Josep Maria Casas d’El Barato i l’equip laboral de la casa, «gràcies a la seva implicació la inauguració ha estat un èxit». La directora de la Casa Navàs també ha volgut posar en valor tota la feina de l’equip tècnic que ha treballat en la reconstrucció del capcer. Cal destacar la feina dels arquitectes, Joan Tous i Pau Jansà; el conservador restaurador, Pau Arroyo; els picapedrers de l’empresa solsonenca Pedra Maties, i tot l’equip de l’empresa Rècop.

La reobertura de la Casa Navàs

La Casa Navàs va haver de tancar les portes al públic el passat 13 de març a causa de la pandèmia del coronavirus. Després de quatre mesos, aquest dissabte, 11 de juliol, es reprendran les visites guiades. Per tal d’oferir al visitant la màxima seguretat, s’han aplicat totes les mesures sanitàries necessàries. Les visites es faran esglaonadament en grups que tindran un aforament màxim de 13 persones, i serà obligatòria la mascareta, els peücs, la desinfecció de mans i el control de la temperatura abans d’entrar. A més, la casa es desinfectarà constantment per evitar riscos de contagi.

Les visites es faran de dilluns a divendres des de les 10 del matí fins a les 14.30 h i de les 16 h a les 21 h. Tindran una durada de 60 minuts i començaran cada mitja hora. A més, els dimarts i dijous al vespre s’oferirà al visitant la possibilitat de gaudir de les Visites Premium, és a dir, visites guiades que acaben amb una degustació dels vins Secrets de Casa Navàs del celler Clos Galena i de vermuts de Vermuts Miró. Tot plegat anirà acompanyat d’un refrigeri de banda sonora.

Desplaça cap amunt