Actualitat

Estigues al dia de tot allò que envolta la Casa Navàs

La Casa Navàs estrena nou llibre: Casa Navàs i el Modernisme del sud de Catalunya

  • El llibre és la guia definitiva per conèixer el patrimoni modernista de les comarques de Tarragona.

  • Es tracta d’una edició de luxe que recull gairebé set-centes referències d’edificis i obres ubicades en un centenar de municipis.

  • L’obra dedica la primera part de forma íntegra a la Casa Navàs i sobresurt pel seu treball històric i espectaculars fotografies.

La Casa Navàs presenta el llibre Casa Navàs i el Modernisme del sud de Catalunya, un ambiciós inventari amb prop de set-centes referències de l’arquitectura modernista del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre de finals del segle xix i principis del xx. L’obra està estructurada per comarques i mostra les edificacions d’un centenar de municipis amb un excel·lent i inèdit treball fotogràfic. Amb aquest llibre es vol posar en valor tot el patrimoni modernista de les comarques del sud de Catalunya. Casa Navàs i el Modernisme del sud de Catalunya ja està disponible a les llibreries i es presentarà formalment el pròxim mes d’abril.

La Casa Navàs es prepara per viure un Sant Jordi molt especial amb la presentació del llibre Casa Navàs i el Modernisme del sud de Catalunya. Es tracta d’un ambiciós i rellevant inventari de l’arquitectura modernista del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, continuista amb l’obra publicada l’any passat (Casa Navàs i el Modernisme de tota la província) i que també té el Modernisme com a eix central.

La nova publicació millora i amplia el contingut del seu precedent i es presenta amb una edició de gran format i de luxe que sobresurt pel seu rigor històric, disseny i espectacular apartat fotogràfic. En aquest cas, l’edició ha comptat amb la participació d’un grup de fotògrafs de la demarcació que s’ha encarregat d’immortalitzar els edificis amb un resultat visual excel·lent. El tractament i la selecció d’imatges de la Casa Navàs ofereix una visió inèdita i sorprenent de tota la bellesa que amaga el seu interior, un autèntic regal per a la vista.

El llibre també compta amb detallades infografies que reprodueixen diferents mapes de la demarcació per facilitar el viatge pels indrets on es troben totes les edificacions i que posen en valor el patrimoni modernista de la demarcació, a l’altura de Barcelona i de les principals ciutats europees.

Una vegada més, l’arquitecte tècnic Josep Maria Buqueras ha estat l’encarregat de coordinar aquesta majestuosa obra que sorgeix de la mà de la propietat de la Casa Navàs, Xavier Martínez i Serra, i que ha estat editada per SETIER i distribuïda per Triangle Books. En aquesta ocasió també se n’ha editat una doble edició català-anglès i castellà-francès.

Casa Navàs i el Modernisme del sud de Catalunya es converteix, doncs, amb la guia definitiva per descobrir les construccions modernistes de la demarcació de Tarragona de finals del segle xix i principis del xx. En total són més de 500 pàgines i gairebé set-centes referències d’edificis i obres esteses per un centenar de municipis i amb noms de la rellevància d’Antoni Gaudí, Lluís Domènech i Montaner, Josep Maria Jujol, Pere Caselles, Cèsar Martinell, Joan Rubió o Ramon Salas. A més a més, cadascun dels edificis ve acompanyat amb el nom de l’arquitecte responsable, l’any de la finalització, una descripció artisticoarquitectònica i, en alguns casos, la seva història i la dels artesans que hi van treballar. Una àmplia informació que permet conèixer tant l’arquitectura, com la cultura i els costums de la societat de l’època.

El llibre s’estructura per comarques i dedica íntegrament la primera part a la Casa Navàs, la joia modernista de la plaça del Mercadal de Reus. Obra de Lluís Domènech i Montaner (autor també de l’Institut Pere Mata de Reus) és una peça clau del Modernisme català i l’únic edifici d’Europa que conserva el seu interior original. Al llarg del capítol se n’explica la història i se’n mostra tota la bellesa a través d’una espectacular selecció fotogràfica per descobrir-ne els motius florals, les vidrieres, els acolorits mosaics i el restaurat capcer.

Amb el mateix rigor històric i arquitectònic, l’obra continua desgranant totes les obres que es troben al Baix Camp, l’Alt Camp, el Baix Ebre, el Baix Penedès, la Conca de Barberà, el Montsià, el Priorat, la Ribera d’Ebre, el Tarragonès i la Terra Alta. Les obres seleccionades se centren, en la seva gran majoria, en l’època modernista, tot i que a causa de la dificultat per delimitar la classificació també se n’hi han incorporat d’eclèctiques i de noucentistes. En resum, Casa Navàs i el Modernisme del sud de Catalunya es converteix en una delícia per als historiadors, arquitectes, bibliòfils, col·leccionistes i, sobretot, per als amants de l’art i del Modernisme.

El llibre es presentarà públicament en un doble acte a la Casa Navàs de Reus i al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) a Tarragona els pròxims dies 12 i 13 d’abril.

Fitxa tècnica
Edita: Setier S.A.
Distribució: Triangle Books
Promotor: Xavier Martínez i Serra
Textos: Josep Maria Buqueras i Bach
Text de la Casa Navàs: Raimon Portell Rifà
Adaptació i edició de textos: Raimon Portell Rifà i Sergi Ramis Vendrell
Correcció de textos en català: Ramon Vidal Muntané
Traducció a l’ànglès: Tarraco Translation, SL
Disseny, maquetació i coordinació de l’edició: Elisabeth Tort Fresquet
Fotografia: Fabián Acidres, Josep Maria Buqueras, Joan Capdevila, Joan Duch, Pep Escoda, Pierre Grubius, Rafael López-Monné i Txema Morera.

Desplaça cap amunt