Octubre 2023

Exposició«Domènech i Montaner, patrimoni Mundial. A la recerca de l’art nacional perdut»

GENER
FEBRER
MARÇ
ABRIL
MAIG
JUNY
JULIOL
AGOST
SETEMBRE
OCTUBRE
NOVEMBRE
DESEMBRE

Aquesta exposició és un itinerari visual per diferents monuments històrics i artístics -avui declarats patrimoni mundial per la UNESCO- que analitza la influència que han tingut els estudis del patrimoni antic català realitzats per Domènech i Montaner en la seva pròpia obra arquitectònica.

La mostra s’estructura en set àmbits i comença amb la visió domenequiana de l’antiga Tarraconensis amb els estudis de Tarraco i Barcino, que deixa aflorar el Domènech arqueòleg. Tot seguit emergeix el medievalista, amb una incursió als monuments romànics i gòtics de l’edat mitjana, sobretot fent incís als monuments més importants del període comtal com són les esglésies romàniques de la Vall de Boí i els de l’època nacional de la monarquia catalanoaragonesa, amb el monestir cistercenc de Poblet.

L’exposició desemboca en la projecció d’una nova arquitectura que integra tots els estils nacionals antics i que Domènech els transcendeix, a través de l’eclecticisme, en el nou art, el Modernisme català, exemplificat especialment amb els seus projectes magnes: el Palau de la Música i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, ambdues obres també declarades Patrimoni Mundial.

Al llarg de l’exposició, els visitants podran veure recreacions 3D fotogramètriques d’alguns dels edificis patrimonials presents a la mostra com Centcelles o les esglésies de la Vall de Boí, així com la recreació de la pintura al fresc de Sant Climent de Taüll. La mostra compta amb el seu propi catàleg i amb àudios per mitjà de QR que permeten aprofundir en el contingut.

S’inaugurarà el 5 d’octubre i es podrà veure durant tot el mes a la botiga de la Casa Navàs de dilluns a divendres d’11 a 14 h i de 16 a 19 h i dissabtes de 17 a 20 h.