Actualitat

Estigues al dia de tot allò que envolta la Casa Navàs

El nou Festival Experiències Casa Navàs aposta pel talent artístic del territori

  • Experiències Casa Navàs ha programat màgia, música, dansa, teatre i una performance multidisciplinària per al 7 de juny

 

La Casa Navàs de Reus engega el Festival Experiències Casa Navàs, una nova manera de conèixer l’interior de l’edifici modernista, i espais que habitualment no es mostren al públic. A més, a la vegada, permetrà descobrir quatre peces artístiques creades per professionals de diferents disciplines del territori. Així doncs, mentre el públic visita la Casa Navàs, en diverses estances es trobarà artistes com el mag Jordi Caps, el músic Silvio Álvarez i el ballarí Ovidi Álvarez, les actrius Marina Buisan i Nataniel Sánchez, o el músic Toni Just, acompanyat de l’actriu i ballarina Aïda Pitarch i l’artista plàstic Guillem Duran. La primera edició del festival tindrà lloc el divendres 7 de juny i se n’oferiran quatre passis entre 2/4 de 8 i les 9 del vespre.

 

Des que va obrir el 2018, la Casa Navàs sempre ha anat de la mà del seu teixit cultural més pròxim i ha obert les portes a tota mena d’iniciatives. Fins ara s’hi han programat accions teatrals, concerts de gèneres diversos, dansa, presentacions de llibres, cicles de conferències, visites fotogràfiques, tastos… i ha col·laborat amb altres esdeveniments com el Festival Accents, del qual ha acollit algunes actuacions. Ara, la Casa Navàs fa un pas més i crea el seu propi festival amb l’objectiu de donar projecció al talent dels artistes de Reus i voltants. La iniciativa compta amb el suport de l’Agència Reus Promoció de l’Ajuntament de Reus.

 

Gràcies al Festival Experiències Casa Navàs, el públic visitarà l’interior de la casa, a través d’un recorregut inèdit que ensenyarà espais que no es mostren habitualment, com ara el soterrani de l’edifici o la sala de la bomba de la segona planta. Al llarg del recorregut, el visitant es trobarà amb quatre píndoles escèniques de 20 minuts creades per professionals del territori, que inclouran música i dansa, màgia, teatre i una performance que combinarà una lectura dramatitzada amb música i arts plàstiques. 

 

Descobrir la Casa Navàs a través de diferents arts escèniques

 

El Festival Experiències Casa Navàs ha programat quatre espectacles de diferents disciplines perquè el públic gaudeixi de primera mà d’experiències artístiques força variades entre elles, i conegui la casa d’una manera més enriquidora, en aquest cas a partir de les arts escèniques. El nou festival neix sota el precepte que l’art crea art. Tant és així que dels quatre espectacles programats, n’hi ha dos de nova creació que s’han inspirat en la casa, un dels quals produït per la mateixa Casa Navàs.

 

Un d’aquests espectacles, Consemblant, l’han creat expressament els joves artistes reusencs Silvio i Ovidi Álvarez a partir de la inspiració que l’espai on es mostrarà, la botiga de la Casa Navàs, els ha generat. De nou han tornat a ajuntar esforços per crear un muntatge que combina dansa contemporània amb música i que tracta la simbiosi amb la tecnologia.

 

D’ altra banda, la Casa Navàs ha apostat per produir la performance Reus en guerra, basat en textos seleccionats pel periodista David Fernàndez, a partir del llibre Viure sota les bombes. Els bombardeigs a Reus (1937-1939) d’Ezequiel Gort i Salvador Palomar, i la conferència «La Guerra Civil en la memòria personal» d’Ezequiel Gort. Aquesta performance barreja la música en directe del guitarrista Toni Just, la pintura de l’artista plàstic Guillem Duran i la lectura de textos interpretats per l’actriu Aïda Pitarch. L’espectacle es representarà al soterrani de la casa, un espai que connecta amb el refugi antiaeri de la plaça del Mercadal.

 

Un altre dels muntatges previstos anirà a càrrec de Jordi Caps, un dels mags i metal·listes més reconeguts de tot l’Estat, que l’any 2022 es va proclamar primer i únic mag a guanyar el programa televisiu Got Talent. Amb A propíssim, Caps ha preparat un muntatge que inclourà cartomàgia, mentalisme i, per a l’ocasió, també tocs modernistes.

 

Finalment, la companyia Les candidates presentarà l’obra de microteatre Interrail, interpretada per les actrius Marina Buisan i Nataniel Sánchez. Interrail és una obra curta; una comèdia realista, àgil i amb un rerefons tràgic i sincer, que pretén donar veu a situacions quotidianes en què les dones es poden veure reflectides i en què els homes poden reflexionar sobre els seus privilegis de gènere.

 

Les entrades per al Festival Experiències Casa Navàs tenen un cost de 23 € i permetran recórrer l’interior de la Casa Navàs acompanyats d’un guia, i gaudir dels diferents espectacles programats durant les dues hores que dura el muntatge. Els socis del Club Casa Navàs tindran preferència per reservar l’entrada, ho podran fer des d’avui i fins al 13 de maig enviant un correu a [email protected]. A partir del 14 de maig tothom que ho vulgui podrà comprar l’entrada a la mateixa Casa Navàs, a l’Oficina de Turisme del Gaudí Centre i a través del lloc web www.casanavas.cat.

 

FESTIVAL EXPERIÈNCIES CASA NAVÀS

 

Espectacles:

Performance: Reus en guerra, amb Aïda Pitarch, Toni Just i Guillem Duran

Dansa i música: Consemblant, amb Silvio Álvarez i Ovidi Álvarez

Màgia: A propíssim, amb Jordi Caps

Teatre: Interrail, amb Marina Buisan i Nataniel Sánchez de la companyia Les candidates

 

Data: Divendres 7 de juny

Horari: 4 passis: 19.30 h, 20 h, 20.30 h i 21 h.

Durada de cada passi: 2 hores

Preu: 23 €

Entrades: Casa Navàs, Oficina de Turisme del Gaudí Centre i www.casanavas.cat

 

 

FITXES DELS ESPECTACLES

Reus en guerra, amb Aïda Pitarch, Toni Just i Guillem Duran

 

Performance que combina lectures dramatitzades, música i arts plàstiques, per evocar els bombardeigs que Reus va patir durant la Guerra Civil.

 

Lectura de textos i dramatúrgia: Aïda Pitarch

Música i espai sonor: Toni Just

Arts plàstiques: Guillem Duran Masip

Guió: David Fernàndez Solé

Textos: Del llibre Viure sota les bombes. Els bombardeigs a Reus (1937-1939) d’Ezequiel Gort i Salvador Palomar, i de la conferència «La Guerra Civil en la memòria personal. Plegar els morts amb pales. Els bombardeigs de l’hivern de 1938» d’Ezequiel Gort

Coordinació i producció: Sílvia Sagalà

Producció executiva: Casa Navàs

 

Aïda Pitarch. Està formada en dansa i teatre per les escoles del Centre de Lectura de Reus, i té estudis posteriors de Comèdia Musical a l’acadèmia Coco Comín. Compta amb experiència professional i participació com a actriu i/o ballarina en diverses produccions de: Port Aventura, Cia. PlanB, Cia. La Suite Produccions, Cia. La Gata Borda; també en el Festival Mussart, entre diverses produccions de Francesc Cerro, i Le fabulose voyage de Pop et Corn (gira internacional), entre d’altres. És mestra d’Educació Primària, i també de dansa i teatre.

 

Guillem Furan Masip. És artista multidisciplinari, treballa a cavall entre la instal·lació i la pintura amb obres que giren al voltant de la crítica social i institucional. Els seus projectes solen presentar una factura que juga amb el sarcasme ajudant a emfatitzar el seu discurs irreverent.

 

Toni Just. És guitarrista de pop, rock, soul, funk i blues. Ha format part de bandes com: La Soul Machine, Lexu’s, Roger Benet i els Oximorònics, The Cucos, Jesús Fusté, Garbuix orquestrina, Eïl… Actualment, forma part de la banda Sardines i és director de l’escola Laboratori Musical a Reus.

 

Consemblant, de Silvio Álvarez i Ovidi Álvarez

Fora del nostre control, una mà invisible ens segresta i ens inclou en un paratge de tecnologia al·lògena. Com un estrany que sobreviu, com un forester que interpreta un llenguatge desconegut. Aprendre a ser, en un cos que no ens pertany. Descobrir una nova condició. La inevitabilitat de la simbiosi amb la tecnologia.

 

Ovidi Álvarez. És un ballarí i coreògraf reusenc graduat a la Universitat de les Arts d’Amsterdam. Com a director coreògraf va guanyar el premi Òrbita 2023 en la categoria de performance.

 

Silvio Álvarez. És un músic compositor i productor musical reusenc graduat al Conservatori del Liceu. Treballa com a dissenyador de so i performer. Actualment es troba enregistrant el projecte On-a a la ciutat de Reus.

 

A propíssim, amb Jordi Caps

 Diuen que qui no creu amb la màgia mai la trobarà, mai la podrà veure… Però qui creu en la màgia de ben segur que la podrà veure a tot arreu. Dins de la Casa Navàs hi ha màgia per tot arreu. T’atreveixes a descobrir-ho? Viu la màgia de ben a prop amb un espectacle exclusiu amb sorprenents jocs de cartomàgia i potents efectes de mentalisme, de la mà d’un dels artistes més reconeguts del panorama màgic estatal. Jordi Caps, el primer i únic mag que ha guanyat el concurs de televisió Got Talent, ha adaptat el seu espectacle per a l’ocasió per tal d’introduir-hi tocs modernistes relacionats amb la Casa Navàs.

 

Interrail, amb Marina Buisan i Nataniel Sánchez de la companyia Les candidates

Interrail és un viatge de vida que travessen Marina i Nats, dues amigues que es coneixen des de l’escola. Ara, als seus «fatídics» trentes, fan una reflexió sobre els moments compartits, els dubtes existencials i les decisions preses sota la pressió social que significa ser dona en aquesta societat patriarcal.

 

Actrius: Marina Buisan i Nataniel Sánchez

Director: Romulo Assereto

Dramaturg: Jaume Viñas

Companyia: Les candidates

 

Les candidates. Rocío Balagué i Marina Buisan s’ajunten l’octubre del 2017 amb la voluntat de fer teatre des d’una perspectiva feminista i apropar-lo al públic des d’una visió còmica i crítica. Creuen en la necessitat de fer teatre social per donar veu a les injustícies presents en el seu dia a dia. El 2021 s’uneix a la companyia l’actriu Nataniel Sánchez.

Desplaça cap amunt