La primera experiència l’han gaudit els alumnes de 6è de l’escola La Vitxeta de Reus.
La idea és no només fer visites en streaming per a escolars sinó també per a altres col·lectius.
La Casa Navàs ha fet aquest matí la seva primera visita virtual. La prova pilot s’ha fet amb alumnes de l’escola La Vitxeta de Reus i té vocació de continuïtat. Més enllà dels escolars, el servei de streaming permetrà acostar aquesta joia modernista a tot tipus de col·lectius. També permetrà traspassar fronteres i presentar la Casa Navàs a escala internacional. El projecte és fruit de l’acord de col·laboració entre la Casa Navàs i la plataforma reusenca de serveis de streaming Reunim.cat.
Una cinquantena d’alumnes de l’escola La Vitxeta de Reus han visitat diverses estances de la Casa Navàs aquest matí. Aquest fet, que podria entendre’s com a gens rellevant, té la particularitat que s’ha produït sense que els alumnes hagin sortit de l’escola perquè la visita s’ha fet via streaming. Els alumnes de les dues classes de 6è han vist per mitjà dels projectors de les seves aules com la directora de la Casa Navàs els feia una explicació personalitzada i en directe d’aquest emblemàtic edifici construït l’any 1908 per l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner.
A banda d’explicar les particularitats de la casa i ensenyar-los molts detalls, els escolars han pogut interactuar amb la directora i aquesta els ha resolt tots els seus dubtes i curiositats. La iniciativa ha agradat molt als infants, que s’han mostrat molt participatius durant la visita virtual. El professorat també ha valorat molt positivament el projecte, sobretot en un moment en què no poden fer excursions amb normalitat, ja que aquesta visita els ha permès oferir als alumnes una experiència diferent i aportar-los una estona de distensió dins del seu programa educatiu habitual.
Aquesta és una prova pilot que la Casa Navàs engega en plena pandèmia davant la dificultat de desenvolupar activitats culturals. En aquest moments, a causa de la covid-19, la casa està tancada al públic. Més enllà de l’actual situació derivada del coronavirus, la Casa Navàs vol agafar aquesta experiència com una oportunitat en positiu per poder oferir aquest recurs a altres col·lectius. Precisament, una de les properes proves pilot que es preveu fer serà amb un col·lectiu de persones amb mobilitat reduïda, ja que l’estricta normativa legal de conservació de la casa no permet adaptar l’edifici modernista per fer-lo accessible a tothom. Quan la iniciativa estigui consolidada també es treballarà per fer presentacions en diferents punts de l’Estat espanyol i altres d’àmbit internacional en diferents llengües.
La Casa Navàs i Reunim.cat uneixen esforços
Aquest projecte neix fruit d’una col·laboració entre la Casa Navàs i Reunim.cat, una plataforma de serveis de streaming de recent creació que emet esdeveniments en directe per Internet, impulsada pels empresaris reusencs Ramon Masip, de la productora de vídeo Mabs, i Miquel Saperas, consultor de màrqueting en línia.
Actualment el sector de l’streaming viu un moment de creixement a causa del confinament i les limitacions per poder desenvolupar esdeveniments presencials massius. A banda de visites guiades a museus o edificis singulars, Reunim.cat ofereix els seus serveis a molts altres sectors com els del món de la cultura, l’espectacle i l’entreteniment (per emetre en línia concerts, obres de teatre o altres esdeveniments), fundacions o empreses de formació (per a la realització de seminaris en línia), partits polítics (per retransmetre mítings i actes preelectorals), entitats esportives (per emetre partits o curses), ONGs i entitats sense ànim de lucre, i un llarg etcètera.