Actualitat

Estigues al dia de tot allò que envolta la Casa Navàs

La Casa Navàs inaugurarà el capcer reconstruït el dijous 9 de juliol

La Casa Navàs inaugurarà el capcer reconstruït el dijous 9 de juliol

A causa de la COVID-19 la inauguració serà en línia. Es podrà seguir pel web de la Casa Navàs i per Canal Reus.

Reus, 3 de juliol de 2020

Després de molts mesos de feina, el capcer de la Casa Navàs ja és una realitat. S’inaugurarà el pròxim dijous, 9 de juliol, a les 20.30 h. Com a conseqüència de la COVID-19, l’Ajuntament de Reus no ha donat permís per poder fer l’acte de presentació amb públic a la plaça del Mercadal, així que l’estrena serà en línia. Tots aquells que el vulguin seguir ho podran fer a través del web de la Casa Navàs, www.casanavas.cat, i per Canal Reus. Durant la presentació es projectarà el documental Casa Navàs. Reconstruint la memòria i es farà una recreació teatral que donarà lloc a la descoberta del capcer. L’aspecte final del capcer és molt similar al dissenyat per Lluís Domènech i Montaner a principis del segle XX. Només s’ha hagut d’interpretar la morfologia dels pinacles petits, els centrals, i la corona de flors decorativa de tots els pinacles ja que no es conservaven les peces originals.

La matinada del 26 de març del 1938, sis bombarders SM.79 amb 48 bombes explosives i 24 d’incendiàries van atacar Reus. Una d’elles va afectar directament la Casa Navàs i en va destruir part de la façana, parets i sostres, així com el capcer i la torre. Entre els anys quaranta i els anys seixanta s’hi van fer importants treballs de reconstrucció, però va quedar pendent la torre i el coronament de la façana. Ara, vuitanta-dos anys després de la desfeta, la Casa Navàs està molt a punt de recuperar l’aspecte original dissenyat per Lluís Domènech i Montaner.

El projecte del capcer es va començar a redactar l’any 2014, però no va ser fins el juliol del 2019 quan es va presentar a la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya a Tarragona perquè l’aprovés. Després d’estudiar-lo detalladament, la Comissió va donar llum verda al projecte i a finals de gener del 2020 els picapedrers del taller Pedra Maties de Solsona van començar a esculpir la pedra de Vinaixa. El mes d’abril, l’empresa de restauració i rehabilitació del patrimoni arquitectònic Rècop va començar a treballar directament a la Casa Navàs. Les obres han culminat a finals de juny. Tot el procés de reconstrucció ha estat seguit al detall pels arquitectes del projecte, Pau Jansà i Joan Tous, i pel conservador restaurador, Pau Arroyo.

L’aspecte final del capcer reconstruït és molt similar al que va dissenyar Lluís Domènech i Montaner. La morfologia dels plafons de pedra decorada i els pinacles grans, els dels extrems del coronament, són pràcticament idèntics, ja que s’han pogut copiar de les peces originals conservades. En canvi, els pinacles petits que hi ha al centre del frontispici són una inspiració perquè no es conservaven els genuïns. Per fer-los s’ha obtingut la informació de les fotografies de l’època i del treball en pedra que hi ha a l’interior de la casa. Per treballar les corones de flors que decoren tots els pinacles també s’ha hagut de seguir aquest darrer procediment.

El procés de reconstrucció ha estat molt fidel al projecte dissenyat pels arquitectes i el conservador restaurador. Només s’hi han hagut de fer dos canvis. Per una banda, s’han reduït les dimensions de l’estructura metàl·lica que suporta el capcer i, per l’altra, s’ha optat per teules vidriades de colors, igual que les originals, en comptes de les de color marronós.

La inauguració del capcer

A causa de la pandèmia del coronavirus, la presentació del capcer no es podrà fer amb públic a la plaça del Mercadal, tal com s’havia previst originalment, ja que l’Ajuntament no ha donat permís per ocupar la via pública. Per això, la inauguració haurà de ser virtual. Es podrà fer el seguiment de l’acte a través del web de la casa, www.casanavas.cat, i de Canal Reus. L’acte començarà a les 20.30 h amb la projecció del documental Casa Navàs. Reconstruint la memòria i, posteriorment, hi haurà una recreació teatral que culminarà amb la descoberta del capcer.

El documental

Casa Navàs. Reconstruint la memòria és un documental de format curt elaborat per la productora reusenca Acid Factory. S’hi explica pas a pas el procés de reconstrucció del capcer a través de les persones que hi han intervingut, com els arquitectes, el conservador restaurador, la cap d’obres i la directora de la Casa Navàs. A banda, també hi participen l’etnòleg Salvador Palomar, que situa el capcer en el context i detalla com es van viure els bombardejos durant la Guerra Civil, o l’escriptor Xavier Amorós, una de les poques persones de la ciutat que encara recorda quin aspecte tenia la casa abans que fos destruïda. L’objectiu del documental és deixar testimoni de la reconstrucció del capcer perquè les generacions futures puguin conèixer amb detall la feina feta.

Més enllà de les imatges que s’emetran al documental, Acid Factory ha estat enregistrant amb deteniment tots els passos que s’han seguit durant la reconstrucció. Tot aquest material s’editarà i es cedirà al Centre de la Imatge Mas Iglesias perquè la ciutadania el pugui consultar.

La descoberta del capcer

Una vegada finalitzada la projecció del documental començarà una recreació teatral que culminarà amb la descoberta del capcer. La creació i direcció del muntatge va a càrrec de la companyia Lucky Luke, en col·laboració amb Les Artistes Locals. L’espectacle estarà protagonitzat per l’arquitecte de la Casa Navàs, Lluís Domènech i Montaner (Manuel Barroso), un dels obrers que ha esculpit la pedra (Benjamín Miguel) i la seva xicota (Irene Benavent).

El punt final de l’acte el posarà Domènech i Montaner amb la inauguració del capcer. En aquests moments el capcer està cobert gràcies a una tela que ha confeccionat el sastre Josep Maria Casas.

Altres actes a la botiga de la casa

Més enllà de l’acte d’inauguració del capcer s’han preparat altres activitats. Durant la setmana següent a la descoberta del coronament de la façana, del 13 al 18 de juliol, la botiga romandrà oberta tot el dia. Tots aquells que ho vulguin podran entrar i gaudir del documental Casa Navàs. Reconstruint la memòria. A més, a l’entrada de l’antic comerç tèxtil, s’hi exhibiran dues de les peces originals del frontispici de Domènech.

Paral·lelament, s’han organitzat dues conferències. La primera tindrà lloc el dilluns 13 de juliol a les 19.30 h. Sota el títol «Els bombardejos a Reus durant la Guerra Civil», l’etnòleg Salvador Palomar i l’historiador Ezequiel Gort oferiran una ponència en la qual explicaran els efectes que van tenir les bombes a la capital del Baix Camp i, més concretament, a la Casa Navàs.

Dos dies després, el dimecres 15 de juliol a les 19.30 h, l’arquitecte Joan Tous, el conservador restaurador Pau Arroyo, la directora de restauració de Rècop, Roser Galceran, i la directora de la Casa Navàs, Sílvia Sagalà, seran els ponents de la conferència «La restauració del capcer de Casa Navàs». En aquesta xerrada es farà un repàs exhaustiu del procés de reconstrucció del frontispici.

Desplaça cap amunt